Linki

fot. Małgorzata Sobczak Fotografia
Przez ostatnich 11 lat poznałam wielu wspaniałych ludzi, spróbowałam dużo pysznych dań, o jeszcze większej ilości czytałam, mogłam też o kwestiach kulinarnych się wypowiedzieć. Spotkania kulinarne umożliwiły mi zawarcie wspaniałych i trwałych znajomości i nawiązanie współpracy z ciekawymi, zacnymi instytucjami. Poniżej moje pisarsko-naukowo-popularyzatorskie portofolio. Mam nadzieję, że dzięki niemu poznasz mnie jeszcze lepiej.

Kocham kuchnię, bo w kuchni jest miłość. A o miłości i miłosnych potrawach rozmawiałam z Krytykiem Kulinarnym. Relacja z tej rozmowy w artykule Miłosne zaklinanie talerza tutaj

Artur Michna, Krytyk Kulinarny napisał kilka lat później recenzję mojej książki, zastanawiając się czy Kuchnia staropolska to hasło wyświechtane?

Mieszkając na prowincji, jako lokalny etnolog opowiadałam o tradycjach kulinarnych między innymi podczas tradycyjnej wigilii i Sile tradycji oraz o Wielkanocy

Kto mnie zna wie, że uwielbiam bigos, więc i o nim się w lokalnej gazecie mogłam wypowiedzieć :) Tym razem w Gazecie Pomorskiej

Na prowincji spotykałam się z dorosłymi i z dziećmi i zawsze coś smacznego się znalazło. Jedno z ostatnich spotkań odbyło się wiosną w Topolnie 


Jeden z pierwszych ważnych artykułów popularnonaukowych napisałam w specjalnym numerze Mówią Wieki

Ostatnie lata to także współpraca z Muzeum Króla Jana III w Wilanowie i sporo tekstów, które można przeczytać w wilanowskim pasażu wiedzy. Między innymi pisałam o Kuchmistrzowskiej profesji



Niebawem linki do kolejnych ciekawych artykułów, zaprzyjaźnionych wirtualnych i realnych miejsc, przekierowania do moich  poważnych i mniej poważnych tekstów.


2 komentarze:

  1. Kuchnia to dla mnie szczególne miejsce. Tak było w domu rodzinnym i tak też mam nadzieję, że będzie w moim właśnie urządzanym domu. Dużo już jest zrobione. Teraz zamierzam się zająć kupnem wyposażenia. Bardzo fajne, różnego rodzaju szklanki na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-serwowania-napojow/szklanki znalazłam. Świetne są te do kawy z podwójnym dnem.

    OdpowiedzUsuń