![]() |
fot. Małgorzata Sobczak Fotografia |
Przez ostatnich 11 lat poznałam wielu wspaniałych ludzi, spróbowałam dużo pysznych dań, o jeszcze większej ilości czytałam, mogłam też o kwestiach kulinarnych się wypowiedzieć. Spotkania kulinarne umożliwiły mi zawarcie wspaniałych i trwałych znajomości i nawiązanie współpracy z ciekawymi, zacnymi instytucjami. Poniżej moje pisarsko-naukowo-popularyzatorskie portofolio. Mam nadzieję, że dzięki niemu poznasz mnie jeszcze lepiej.
O piernikach, historii i tradycji opowiedziałam w wywiadzie dla portalu Kopalnia Wiedzy
W maju ucięłam sobie pogawędkę z Katarzyna Pruchnicka, na na antenie ukochanego Trójka - Program 3 Polskiego Radia Macie ochotę posłuchać? Proszę bardzo
Polska kuchni historyczna
O piernikach, historii i tradycji opowiedziałam w wywiadzie dla portalu Kopalnia Wiedzy
W maju ucięłam sobie pogawędkę z Katarzyna Pruchnicka, na na antenie ukochanego Trójka - Program 3 Polskiego Radia Macie ochotę posłuchać? Proszę bardzo

Teraz umawiamy się z Kasią już pod innym adresem, w Radio357. Patroni mają dostęp do podcastów, tam znajdziecie nasze z Kasią rozmowy na najlepszym Bistro na świecie
Warsztaty w Chrząblicach pod nazwą Byleby tego nie schrzanić
Kocham kuchnię, bo w kuchni jest miłość. A o miłości i miłosnych potrawach rozmawiałam z Krytykiem Kulinarnym. Relacja z tej rozmowy w artykule Miłosne zaklinanie talerza tutaj
Artur Michna, Krytyk Kulinarny napisał kilka lat później recenzję mojej książki, zastanawiając się czy Kuchnia staropolska to hasło wyświechtane?
Mieszkając na prowincji, jako lokalny etnolog opowiadałam o tradycjach kulinarnych między innymi podczas tradycyjnej wigilii i Sile tradycji oraz o Wielkanocy.
Kto mnie zna wie, że uwielbiam bigos, więc i o nim się w lokalnej gazecie mogłam wypowiedzieć :) Tym razem w Gazecie Pomorskiej
Na prowincji spotykałam się z dorosłymi i z dziećmi i zawsze coś smacznego się znalazło. Jedno z ostatnich spotkań odbyło się wiosną w Topolnie
Jeden z pierwszych ważnych artykułów popularnonaukowych napisałam w specjalnym numerze Mówią Wieki
Ostatnie lata to także współpraca z Muzeum Króla Jana III w Wilanowie i sporo tekstów, które można przeczytać w wilanowskim pasażu wiedzy. Między innymi pisałam o Kuchmistrzowskiej profesji
Dla Szefa Kuchni. Magazyn branży gastronomicznej napisała tekst o poszukiwaniu polskich smaków
Dla Szefa Kuchni. Magazyn branży gastronomicznej napisała tekst o poszukiwaniu polskich smaków
Niebawem linki do kolejnych ciekawych artykułów, zaprzyjaźnionych wirtualnych i realnych miejsc, przekierowania do moich poważnych i mniej poważnych tekstów.
super
OdpowiedzUsuń