Pasztet domowy nie tylko na święta



Najlepsze przepisy, które weszły do mojego jadłospisu, otrzymałam od mamy. Tym razem również podzielę się z Wami sposobem na przygotowanie czegoś wyjątkowego. Przez lata myślałam, że przygotowanie pasztetu jest arcytrudne, ale jak się okazało nieźle sobie z tym zadaniem poradziłam.


Pasztet, czyli mięsny delikatny wypiek, jest znany w sztuce kulinarnej od wieków. W kuchni staropolskiej pasztety były uznawane za wyroby delikatesowe, a na dworach pańskich zatrudniano wykwalifikowanych pasztetników, czyli specjalistów od tych wykwintnych wiktuałów. Płacono im słone pieniądze, czyli pasztetnicza sztuka była w cenie. Przygotowywanie pasztetów stało się bardziej popularna w mieszczańskich kręgach w XIX wieku, kiedy to sekrety pasztetnicze i receptury zostały publikowane w coraz bardziej powszechnej literaturze kulinarnej.


Mój przepis na pasztet:

1 kg mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka)

40 dkg chudego boczku

40 dkg wątróbki drobiowej

bułka

włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, cebula, por)

przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa



Mięso, czyli karkówkę lub łopatkę gotuję razem z boczkiem i warzywami, odpowiednio wcześniej posolone, opieprzone z zielem angielskim i liściem laurowym. Do gotowania mięsa najlepiej nadaje się szybkowar. Załatwi on sprawę szybko (ok 35 minut) i na pewno nas nie zawiedzie. Boże, dzięki Ci za ten wynalazek. Szybkowar czyni cuda, jeśli nie macie jeszcze, to rozważcie jego zakup!

Ugotowane mięso z warzywami odsączam i wykładam do ostygnięcia, a w bulionie gotuję na małym ogniu wątróbkę. Część bulionu odlewam i zamaczam w nim bułkę - dzięki temu, cała esencja smaku, która jest w wywarze przechodzi do masy, a sama bułka nadaje pasztetowi delikatności .



Jeśli wszystko już ugotowane i schłodzone zaczynamy zabawę, czyli mielenie. I w tym momencie przydaje się kolejna bardzo przydatna rzecz w kuchni - maszynka do mielenia. Najlepsza elektryczna, bo to duża oszczędność czasu, ale oczywiście można także ukręcić mięsko i warzywa maszynką ręczną. Wszystko wymieszaj, sprawdź smak, możesz doprawić - sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa (uwaga, z nią należy uważać, więc delikatnie), potem dodaj 3 jajka, wymieszaj raz jeszcze, przełóż masę do foremek, w których pasztet będzie pieczony i wstaw do piekarnika. Piecz około godziny.

Temperatura w piekarniku 180-200 stopni. Foremkę, w której pieczesz można najpierw wysmarować tłuszczem, a potem posypać bułka tartą albo wyłożyć papierem do pieczenia.



Możesz jeść z chlebem lub bez chleba. Do tego lampka wina, sałata i świat jest Twój!

Smacznego.


Komentarze

Bądź na bieżąco

Popularne posty