tag:blogger.com,1999:blog-1174337428138664325.post5390187333238915854..comments2023-06-03T13:02:34.168+01:00Comments on Prowincja od kuchni: Za mundurem panny sznurem...Prowincja od Kuchnihttp://www.blogger.com/profile/18434002869096353998noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-1174337428138664325.post-24581923379653531292015-01-26T13:54:28.921+00:002015-01-26T13:54:28.921+00:00Pani Małgorzato, dziękuję za te słowa. Myślę, że m...Pani Małgorzato, dziękuję za te słowa. Myślę, że my również dorośniemy do tego, by używać naszych, jakże pięknych określeń, choćby wymieniając chef'a na kuchmistrza. Mam nadzieję, że przed nami czas, w którym modne staną się nie tylko polskie produkty, ale i polski język, nawet jeśli dziś wydaje się to takie pretensjonalne i prowincjonalne. PozdrawiamProwincja od Kuchnihttps://www.blogger.com/profile/18434002869096353998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1174337428138664325.post-741874205259795872015-01-15T18:05:20.900+00:002015-01-15T18:05:20.900+00:00To i ja (Fryty Rity) ad vocem. Modnie jest zwać si...To i ja (Fryty Rity) ad vocem. Modnie jest zwać się chefem. Jednak niedawno we Włoszech byłam gościem na ważnym konkursie kulinarnym (pod znakiem białej trufli) i tam znamienici kucharze, gwiazdkowi !, prosili by nie określać ich mianem "chef", a "cuoco", czyli kucharz, właśnie. (O samym konkursie i daniach będzie na blogu niebawem). Powodzenia i wytrwałości, której ja do bloga mam wciąż za mało.<br />Fryty Rityhttps://www.blogger.com/profile/18376838461606880316noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1174337428138664325.post-18927440883750981902015-01-14T13:10:30.135+00:002015-01-14T13:10:30.135+00:00Szanowny Krytyku, czy myśli Pan, że znalazło by to...Szanowny Krytyku, czy myśli Pan, że znalazło by to zastosowanie w obecnie bardzo modnych kulinarnych show? Myślę, że w restauracjach - i owszem. "Nasz Kuchmistrz poleca..." to brzmi dumnie :) Ale "tak Kuchmistrzu!"? TO może napiszmy scenariusz nowego programu? ;)<br />Omówmy to na Prowincji przy galaretce jabłkowej!Prowincja od Kuchnihttps://www.blogger.com/profile/18434002869096353998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1174337428138664325.post-31944048143760122042015-01-14T13:06:03.654+00:002015-01-14T13:06:03.654+00:00Panie Piotrze, rosnąca w siłę elita kulinarna - ni...Panie Piotrze, rosnąca w siłę elita kulinarna - nic tylko obserwować i smakować!<br />Serdeczności,<br />Prowincjuszka :)<br />Prowincja od Kuchnihttps://www.blogger.com/profile/18434002869096353998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1174337428138664325.post-51392778071294279312015-01-14T13:04:22.651+00:002015-01-14T13:04:22.651+00:00Będą sylwetki moich wspaniałych kolegów, będzie o ...Będą sylwetki moich wspaniałych kolegów, będzie o tym czy ich także przyciąga Prowincja. Zapewniam - będzie smacznie, może nawet seksownie ;)Prowincja od Kuchnihttps://www.blogger.com/profile/18434002869096353998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1174337428138664325.post-38477697302840085622015-01-14T12:08:30.684+00:002015-01-14T12:08:30.684+00:00O właśnie, kuchmistrz - tak, to najlepsze polskie ...O właśnie, kuchmistrz - tak, to najlepsze polskie określenie na nota bene mistrza kuchni :) Znacznie lepsze niż chef! Tak będę teraz mawiał :)krytyk kulinarnyhttp://www.krytykkulinarny.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1174337428138664325.post-80809926164016386172015-01-14T09:34:43.454+00:002015-01-14T09:34:43.454+00:00Pani Olu, całym szczęściem, że ludzie są coraz lep...Pani Olu, całym szczęściem, że ludzie są coraz lepiej wyedukowani, bo to znakomicie ułatwia pracę czy nawet misję kuchmistrzom.., blady strach pada za to na kucharzy stypowych oraz gównożerów zdziwionych, że nadchodzi kres oklepywanych piersi z kurczaka z nasiąkniętymi wodą ziemniakami i kapustą pociętą, soloną, cukrzoną i octowaną, a przed tym oczywiście woda z na dwunożnym produkcie chemicznym z tzw. makaronem ...Pozdrawiam Piotr LenartAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1174337428138664325.post-77863030919146944482015-01-13T23:15:05.100+00:002015-01-13T23:15:05.100+00:00To prawda, ja w ostatnim czasie za sprawą jednego ...To prawda, ja w ostatnim czasie za sprawą jednego przesympatycznego kucharza też całkiem inaczej zaczęłam postrzegać ten zawód... choć sama ...gdzieś w zamierzchłej przeszłości też taki posiadam ..:) Anonymousnoreply@blogger.com